Ce tipuri de operatii pentru cataracta exista?
Exista mii de oameni care in viata de zi cu zi sunt supusi unei operatii pentru cataracta. Despre acest subiect vom discuta in randurile care urmeaza, cand va vom prezenta informatii despre cataracta. Veti afla ce este cataracta, ce factori de risc are dar si ce tipuri de operatii exista.
Ce trebuie sa stim inainte sa discutam despre operatii pentru cataracta?
Inainte de a discuta despre astfel de operatii, trebuie sa stim ce este cataracta. Asadar, este vorba despre o afectiune a ochiului cauzata atunci cand cristalinul ochiului dezvolta pete tulburi. In timp, aceste pete devin de obicei mai mari, provocand vedere incetosata si ceata.
Exista diferite tipuri de cataracta, in functie de ce parte a cristalinului ochiului este afectata. Poate afecta centrul, partile laterale sau spatele cristalinului. Poate aparea doar intr-un ochi sau in ambii ochi, desi s-ar putea sa nu se dezvolte in acelasi timp. In cele din urma, daca nu este tratata, cataracta poate duce la orbire.
Ce cauzeaza cataracta?
Cataracta este cauzata de acumularea de proteine in ochi si, de obicei se dezvolta din cauza batranetii. Cu toate acestea, poate aparea si ca urmare a leziunilor oculare sau in urma unei interventii chirurgicale la ochi pentru alte probleme.
Foarte important de mentionat este faptul ca aceasta tulburare a vederii poate fi prezenta si de la nastere. In multe tari mai sarace, unde asistenta medicala si tratamentul pot fi mai putin disponibile, cataracta dobandita inca din copilarie poate fi o cauza majora a orbirii. Cei care dobandesc insa aceasta tulburare la nastere, daca totusi au sansa de a fi supusi unei operatii pentru cataracta, pot fi salvati de la orbire.
Care sunt simptomele cataractei?
La inceput, efectele cataractei nu sunt foarte puternice. Cu timpul insa, apar urmatoarele efecte, iar de obicei cei care au aceasta afectiune incep sa se gandeasca la operatii pentru cataracta. Asadar, iata cateva simptome comune ale acestei tulburari de vedere:
- Vedere incetosata, estompata.
- Dificultate de a vedea la lumina slaba sau noaptea.
- Sensibilitate la lumina: luminile arata prea stralucitoare.
- Culorile par estompate sau dezactivate.
Daca aveti cataracta, lucrurile pot incepe sa para estompate, incetosate sau distorsionate, ca si cum le-ati vedea prin sticla murdara. Vederea dvs. poate parea tulbure si de asemenea, poate fi greu sa distingeti anumite detalii sau culori.
Tipurile de operatie de cataracta
Exista doua tipuri de operatii de cataracta, iar in continuare puteti afla despre ce este vorba!
1. Chirurgia cataractei de facoemulsificare
Facoemulsificarea este cea mai comuna procedura pentru cataracta. Oftalmologul dumneavoastra face o mica deschidere in ochi pentru a ajunge la cristalinul intunecat.
Folosind unde sonore de inalta frecventa (ultrasunete) sau un laser, medicul oftalmolog sparge lentila in bucati. Apoi medicul aspira fragmente de lentile din ochi si pune o noua lentila de plastic.
2. Chirurgie extracapsulara a cataractei
Medicul dumneavoastra va poate recomanda aceasta procedura daca tehnica de facoemulsificare nu este o optiune buna pentru dumneavoastra. De exemplu, o cataracta avansata ar putea fi prea densa pentru a se desprinde cu usurinta.
In operatia de cataracta extracapsulara, medicul oftalmolog face o deschidere mai mare in ochi. In loc sa sparga lentila si apoi sa o indeparteze, scoate lentila dintr-o singura bucata. Apoi introduce cristalinul fabricat.
Este operatia de cataracta sigura?
Operatia de cataracta este una dintre cele mai sigure si mai frecvent efectuate interventii chirurgicale. Sansa oricaror complicatii este extrem de scazuta, iar acest lucru va este adus la cunostinta si de catre medicul dvs.